Miten oliivinkorjuu tapahtuu?

Miten se oliivisato oikein saadaan talteen? Miten oliivinkorjuu tapahtuu? Miten oliiveista saadaan öljy? Onko oliivinkorjuu Kreetalla samanlaista kuin muualla? Nämä ovat tavallisia kysymyksiä ja niihin vastaan monta kertaa vuoden aikana. Nyt kun korjuu on alkanut tässä Vámos Fabrika Farmilla ihan parvekkeeni alla, kerron sen videoiden ja kuvien avulla. Tällainen korjuutapa on tavallinen perheviljelmillä, jollaisia suurin osa Kreetan oliivitarhoista on.

Saarella lasketaan olevan 30-60 miljoonaa oliivipuuta. Arvioita ovat molemmat luvut. Jos asukkaita on runsaat 600 000 ja puita 60 miljoonaa, on se noin sata puuta/asukas. Minusta se on suuri luku, mutta jos siihen lasketaan mukaan kaikki vasta-istutetut ja nekin puut, jotka ovat jääneet hoitamatta jyrkille rinteille omistajien muutettua muualle leveämmän leivän perään, niin ymmärrän kyllä luvun.

Tämän syksyn oliivinkorjuu on juuri alkanut. Tavallisesti matkailu on määrittänyt alkamisajaksi marraskuun; siihen mennessä on matkailuyritykset suljettu ja säät viilenneet sopivaksi. Tänä vuonna covid määrittää alkamisen: kun matkailukausi, se hyvin lyhyt, on päättynyt jo aikoja sitten, voidaan oliivinkorjuu aloittaa nyt jo. Tänä viikonloppuna on vielä hyvät säät, mutta maanantaista lähtien on luvassa sateita muutamaksi päiväksi, kovaa tuulta ja myrskyä. Se saattaa pudottaa raakileet maahan tai kosteuden myötä saattavat kasvitaudit lähteä leviämään; siksipä monet ovat päättäneet jo tänä viikonloppuna aloittaa.

Satotoiveet eivät ole kummoisiakaan, maaliskuun kuumat tuulet pudottivat kukat monin paikoin. Rannikolla aivan meren tuntumassa näyttää olevan oliiveja, mutta sisemmällä sato on heikompi muutamaa tuulilta suojassa ollutta taskua lukuun ottamatta. Isäntäperheeni Nikos tiivisti tunnelman: – Kun nyt korjaan, saan edes jotain… huomisiltana jo maistellaan!

Näin se oliivinkorjuu tapahtuu

Perjantaina illan suussa, siinä viideltä, kun aurinko oli jo matalalla ja ihan kuumin hetki oli ohi, aloitti Nikon tiimi oliivinkorjuun. Mukana oli Nikon lisäksi kaksi muuta, Ilias ja Konstantina. Ravistin jyrräsi, lehtien rapina kuului samoin kuin vaimeat marjojen putoamiset verkolle. Ilias oli ravistimen varressa, Konstatina levitti verkkoja ja Nikos avusti missä milloinkin tarvittiin.

Tänään, lauantai-aamuna helteestä huolimatta (+28 C) työt aloitettiin. Sama työnjako. Tällä pihalla, jossa puiden välissä on rakennuksia ja istutuksia, on omat haasteensa. Verkkojen alta pitää korjata pois kukkaruukut, valaisintolpat pitää kiertää, lamput suojata, puista riippuvat kukkaruukut ja valot poimia pois jne.

Verkkojen levittäminen on työläintä

Tällä videolla Konstantina ja Ilias siirtävät verkot jo korjatun puun alta seuraavalle. Oliiveja ei tässä vaiheessa vielä siirretä seulaan, ne kumotaan vain verkolta toiselle kunnes niitä on isompi määrä. Silloin keskeytetään levittäminen ja ravistaminen, sillä seula ja samalla tapahtuva säkittäminen vaatii kaksi henkeä.

Puun alla ja kivikaiteella olleet kukkaruukut on jo kannettu syrjään, mutta kiviaidat ja lampputolpat pitää kiertää. Verkkojen levittäminen on raskainta ja aikaa vievintä työtä. Puun alla joutuu kulkemaan kumarassa, pitää varoa päätä ja silmiä ja samalla katsoa jalkoihin, ettei kompastu kun samalla vetää perässään tai levittää suurta painavaa verkkoa.

Ymmärrän hyvin, että Espanjassa ja Italiassa, niillä alueilla, missä on tasaista maata, turvaudutaan koneelliseen korjuuseen. Silloin puun alle ajetaan traktorilla ravistin, joka levittää puun alle suppilon. Se on kuin suuri ylösalaisin oleva sateenvarjo, laskostuva. Täällä Kreetalla maan kurvikkaat muodot eivät salli koneiden käyttöä kuin harvassa paikassa, korjuu tapahtuu todella käsin. Espanjassa lasketaan öljylitran korjuukustannusten olevan muutaman sentin, täällä runsaat puoli euroa. MUTTA: käsin korjuu tuo laatua.

Ravistaminen

Kun puun alle on riittävän laajalle alueelle levitetty verkot, voidaan ravistaminen aloittaa. Ravistin pyörii oksistossa ja pudottaa marjat verkolle. ravistimen lisäksi on käytössä varrellisia  kampoja/haravia, joilla voidaan alaoksista pudotella oliivit.

Ylimpiin oksiin ei näillä ravistimella pääse käsiksi, siksi ne tässä tarhassa tänä vuonna sahataan pois, pudotetaan alas ja ravistellaan verkolla. Samalla puu tulee karsituksi. Se tehdään noin joka neljäs vuosi. Ne yläoksat, joissa ei ole marjoja, jätetään, koska niissä on marjat ensi vuonna! Myös alaoksia karsitaan, jotta puu saadaan ilmavaksi. Se pidetään matalana ja leveänä juuri korjuuta helpottamaan. Karsitut oksat, ne paksummat, sahataan polttopuiksi. Tuoreimmat ja lehtevät viedään lampaille ja vuohille kaluttavaksi. Hukkaan ei mene mitään.

Puolen päivän jälkeen oli lounastauko. Ilias ja Konstantina saivat kolmen tunnin vapaan ja palaavat puoli viideltä jatkamaan. On liian kuumaa nyt keskipäivällä.

Seulominen ja parturointi

Illan suussa työ jatkui. Vuorossa seulominen ja säkitys. Juuttisäkit käytössä. Muovisäkkiä ei kelpuuteta, sillä siinä marjat hikistyvät ja alkavat käydä. Säkit nostetaan pystyyn varjoisaan paikkaan.

Ilias näyttää puukiipijän taitojaan. Moottorisahalla karsittiin liian tiheä oliivipuu, jossa tänä vuonna ei ollut marjan marjaa. Ensi vuonnakaan ei niitä tähän puuhun tule, mutta sitä seuraavana on odotettavissa hyvä sato. Jos kaikki menee hyvin.

Pihan kissoilla ja koiralla on ihmettelemistä, uteliaita ja pelottomia. Moottorisahan ääni ei hätkäytä. Tassuttelevat verkoilla ja yrittävät ottaa kiinni maahan pomppaavia marjoja…!

Nikos sanoi varanneensa myllyajan eli erottamoajan sunnuntai-illaksi. Kello kuusi kuormataan säkit, kello seitsemältä on myllyaika ja kahdeksalta on uutta öljyä!

Kun haluat hyvää kreetalaista oliiviöljyä, sellaista, jolla viljelijät lotraavat, joka on tuoretta, vihreää yhden sadon öljyä, käy silloin tilaamassa se täältä! 

Vuonna 2021 järjestämme ensimmäisen oliivinkorjuumatkan! Lue lisää tästä! 

Jos haluat olla oliivipuun kummi, sekin järjestyy! Silloin saat 3 litraa öljyä puusi tarhasta. Tämän syksyn kummiöljyjen postitus alkaa pian, joten sinulla on vielä tämä viikko aikaa ilmoittautua kummiksi! 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten oliivinkorjuu tapahtuu?”

Jätä kommentti

five × 3 =