Pyhän Dimitrin selleripossu

Pyhän Dimitrin päivää vietetään lokakuun 26:na. Pyhä Dimitris kuvataan mustalla ratsulla ratsastavana ritarina; hän on talven tuoja. Puoli vuotta aikaisemmin (tai myöhemmin!)  juhlitaan 23.4. Pyhää Jorgosta, joka valkoisella hevosella ratsastaen tuo kesän.

Dimitrin päivä on Länsi-Kreetalla sijaitsevan Plataniaksen alueen juhlapäivä, panijiri, joka tapaa päättää matkailusesongoin ja aloittaa lepoajan ja talven. Juhlan kunniaksi valmistetaan selleripossua varsinkin niissä kodeissa, joissa Dimitriä tai Dimitraa juhlitaan. Ehkä muistat, että Dimitraa palvottiin ennen jumalattarena, sadon ja viljan (dimitriaká) varmistajana.

Seuraava selleripossun resepti on sovellettu Suomen oloihin.

Yksinkertaiset selkeät aineet ja hidas kypsennys tuottavat upeat maut. Tämän kanssa  ei tarvita salaattia eikä myöskään sen paremmin riisiä kuin perunoitakaan. Muhennoksesta puolet on kuitenkin vihannesta. Leivänpalalla on tapana kaapia lautanen puhtaaksi. Jos lisäkkeitä tarvitaan, voi pöydässä olla tarjolla tuorejuustoa tai fetaa ja mahdollisesti muita alkupaloiksi luettavia naposteluruokia.

PYHÄN DIMITRIN SELLERIPOSSU
Hirinó me sélino

Tarvitset
 • 1 kg luutonta porsasta noin 3 x 3 sentin paloina
 • 1 – 1,5 kg lehtiselleriä tai varsiselleriä
 • pari sipulia hienonnettuna
 • ainakin ½ dl hyvää oliiviöljyä
 • 1/2 dl sitruunanmehua sekä
 • suolaa ja pippuria
Valmistus
 • Puhdista sellerinvarret hyvin ja leikkaa ne noin 5 sentin paloiksi.
 • Ryöppää ne nopeasti kiehuvassa vedessä ja siivilöi.
 • Keitä sellerien keitinvettä ilman kantta, kunnes pohjalla on enää 2-3 desiä nestettä. Käytä sitä lihan hauduttamiseen.
 • Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota siinä hienoksi hakattu sipuli.
 • Lisää lihapalat ja käristä niitä, kunnes ne ovat kauttaaltaan kauniin värisiä, noin 10 minuuttia.
 • Lisää noin 2 ½ dl sellerivettä ja anna kypsyä hiljaisella lämmöllä kannen alla kunnes lihapalat ovet pehmeitä. Nestettä pitää olla kattilassa sen verran, että lihat peittyvät noin 3/4 osaltaan nesteeseen. Kun nesteen määrä vähenee, lisää aina tilkka kerrallaan ja anna sen haihtua ennen kuin lisäät uutta. Tarkoituksena ei ole valmistaa keittoa vaan muhennos.
 • Lisää ryöpätyt sellerinvarret sekä pippuri ja jatka hauduttamista vielä noin ½ tuntia.
 • Suola laitetaan mukaan vasta ihan lopussa. Minulla on tapana hauduttaa muhennosta vielä muutama minuutti, jotta suola on varmasti tasaantunut.
 • Älä sekoittele aineita kattilassa, vaan huljuttele mieluummin kattilaa aina välillä estääksesi pohjaan palamisen.
 • Lisää nestettä (sellerivettä tai vettä), jos tuntuu että kattilan pohjalla on vain öljyä jäljellä. Aivan lopuksi pitäisi lähes kaiken nesteen kuitenkin olla haihtunutta, ja lihan sekä sellerin kypsää.
 • Purista tällöin joukkoon sitruunanmehu ja tarjoile.
 • Voit tarjoilla selleripossun kanssa myös riisiä ja perunoita.

Kun kaipaat hyvää oliiviöljyä, löydät sen täältä! 

 

Jätä kommentti

12 + twelve =