Aurinkoinen appelsiinihillo pimeään aamuun

-” Tässä lääkettä pimeään aamuun!” Näillä saatesanoilla sain vuosia sitten tämän reseptin Avdún kylässä asuvalta ystävättäreltä. Avdú tunnetaan appelsiineistaan. Onhan noita appelsiinikyliä saaren länsipäässä useita, mutta itäpäässä, jossa Avdúkin sijaitsee, vain muutama. Ystävättären ovelle ilmestyi viikottain useampia kassillisia ja ämpärillisiä appelsiineja. Kerran naapuri oli myös antanut reseptin, joka nyt siis on kulkeutunut Suomeen. Kas näin: …

Lue lisääAurinkoinen appelsiinihillo pimeään aamuun

Suklaakakku, joka ei ole suklaata nähnytkään

Suklaakakku ilman suklaata

Kävimme syksyllä talvimatkailumahdollisuuksia etsiessämme  aivan ihanassa Villa Kynthia-huoneistohotellissa  suuren männyn alla keskellä Panormon kylää. Hotellin emäntä Korinna Miliaraki kattoi meille kakkukahvit. Suklaakakulta se maistui ja me ihastuimme! Näin hyvää! Lopuksi Korinna paljasti, ettemme suinkaan saaneet suklaakakkua vaan johanneksenleipäpuun jauhoista tehtyä. En oikein uskonut aistejani ja pyysin reseptiä. Kas tässä: Näitä tarvitset – 3 munaa – …

Lue lisääSuklaakakku, joka ei ole suklaata nähnytkään

Mustan perjantain tarjous!

  Sinussa elävälle löytöretkeilijälle nyt oihittamaton tarjous! Kaikkia Ihana Kreetan kirjoja myydään nyt seuraavat neljä päivää alennetuin hinnoin! Tartu tilaisuuteen ja hanki nyt joululahjat itsellesi ja kavereille! Opaskirja Ihana Kreeta- läntinen Hanian alue NYT 29,90 (normaalihinta 36,90) Kreetalainen keittokirja NYT hintaan 21 €,  normaalisti 27,00 €. Koko kylän pidot  NYT hintaan á 27,00 Pyhät pässit …

Lue lisääMustan perjantain tarjous!

Kreetalainen hedelmäkakku jouluajan herkutteluun

Valkoisten vuorten kakku

Perinteiset kuivat kakut ovat palanneet takaisin trenditietoiseen keittiöön. Kaivoin koneeni uumenista suosikkini, vuosia sitten Vamosissa saamani reseptin fanurópitasta, Fanurioksen kakusta. Siellä sitä on ollut tapana leipoa silloin kun jotain on kadonnut. Pyhä Fanurios sitten faneróni eli näyttää missä kadonnut piileksii. Reseptissä yhdistyy Välimeren hedelmätarhojen runsaus ikiaikaisten maustekaravaanien aarteisiin. Minusta tämä kakku on niin mainio, että …

Lue lisääKreetalainen hedelmäkakku jouluajan herkutteluun

Miten oliivista tulee öljyä?

Kun oliivit on poimittu -`Tämän tarhan sato säkeissä laskettuna on tänä vuonna vain puolet tavallisesta`, sanoo Nikos, tarhan isäntä. -´Sellainen 45-50 säkkiä olisi normaali, mutta nyt on vain 22 säkkiä. Lasken, että siitä tulisi noin 120 kiloa öljyä – pianpa sen nähdään- lisäsi Nikos ja lähti kuormansa kanssa kohden oliiviöljyerottamoa, jonne oli varannut ajan. Erottamoiden …

Lue lisääMiten oliivista tulee öljyä?

Pyhän Dimitrin selleripossu

selleripossu on syksyn ruoka

Pyhän Dimitrin päivää vietetään lokakuun 26:na. Pyhä Dimitris kuvataan mustalla ratsulla ratsastavana ritarina; hän on talven tuoja. Puoli vuotta aikaisemmin (tai myöhemmin!)  juhlitaan 23.4. Pyhää Jorgosta, joka valkoisella hevosella ratsastaen tuo kesän. Dimitrin päivä on Länsi-Kreetalla sijaitsevan Plataniaksen alueen juhlapäivä, panijiri, joka tapaa päättää matkailusesongoin ja aloittaa lepoajan ja talven. Juhlan kunniaksi valmistetaan selleripossua varsinkin …

Lue lisääPyhän Dimitrin selleripossu

Miten oliivinkorjuu tapahtuu?

Miten se oliivisato oikein saadaan talteen? Miten oliivinkorjuu tapahtuu? Miten oliiveista saadaan öljy? Onko oliivinkorjuu Kreetalla samanlaista kuin muualla? Nämä ovat tavallisia kysymyksiä ja niihin vastaan monta kertaa vuoden aikana. Nyt kun korjuu on alkanut tässä Vámos Fabrika Farmilla ihan parvekkeeni alla, kerron sen videoiden ja kuvien avulla. Tällainen korjuutapa on tavallinen perheviljelmillä, jollaisia suurin …

Lue lisääMiten oliivinkorjuu tapahtuu?

Etana, etana näytä sarves

kesäetanoita jahtaamassa

Onko huomenna pouta? Miten sinä suhtaudut etanoihin? Uskotko niiden kertovatko säätilan vai syötkö ne? Vihaatko niitä? Keräätkö ne puutarhasta etikkapurkkiin ja tapat? Keräätkö ja valmistat syöntikuntoon? Osaatko nukuttaa ne? En puhu nyt lehtokotiloista, vaan Helix aspersasta, siitä, jota kreetalaiset kutsuvat nimellä hohliós, mon. hohliús. Muualla Kreikassa etanat kantavat nimeä ta salingária. Arkeologiset etanat Ranskalaisetanoiden, escargot, …

Lue lisääEtana, etana näytä sarves

Kuka oli Daskalojannis?

Et ole voinut välttyä näkemättä tätä nimeä, et varsinkaan, jos olet laskeutunut Hanian kentälle, sehän kantaa Daskalojanniksen nimeä. Moni katukin on saanut nimensä hänen mukaansa, samoin hotelli ja laiva. Tämä tyyppi on minua askarruttanut, olen itsekseni ihmetellyt rohkeuttaan ja päivitellyt petetyksi tulemistaan. Hänen tarinansa on varmaankin koskettanut siksi, että kreetalaisessa suvussani varjellaan myyttiä, jonka mukaan …

Lue lisääKuka oli Daskalojannis?

Bugátsa

Uunista juuri tullut bugatsa

Halusin  valmistaa bugátsaa. Muistin sen herkun vuosikymmenien takaa. Silloin nuorena kihlattuna olin talvisaikaan auttamassa tulevan mieheni Makiksen  kasvihuoneilla veljensä Kostaksen kanssa. Kun Makis silloin tällöin lähti Iraklioniin asioille, vannotimme ettei paluuta ole ilman lämmintä bugatsaa.  Sitä sai silloin vain kahdesta kahvilasta Leijona-aukiolla. Mies toteutti pyyntömme ja palasi mukanaan pellillinen ihanaa bugatsaa.  Mutta pettymys oli suuri …

Lue lisääBugátsa

ILMAINEN TOIMITUS!

Saat tilaukseesi ilmaisen toimituksen, kun kirjatilauksesi loppusumma on vähintään 40€!