Kesämuhennos kreetalaisittain

Puutarhassa Näin heinäkuussa, varsinkin helteillä, olo on kuin Kreetalla! Iltaisin ei tarvitse miettiä ottaako nutun niskaan kylmän varalta, uimaan voi mennä milloin vain ja ruuat kevenevät. Tämän kesän onneni on kasvimaa, jonka asukit tykkäävät näistä lämpimistä säistä. Kesäkurpitsat paisuvat kuin pullataikina muutamassa päivässä enkä millään ehdi kuluttaa niin paljon kuin niitä kypsyy vaikka poimisin ne …

Lue lisää

Kesävihannekset kreetalaisittain, ratatouille

Käväisin kesäkuun alussa Kreetalla ja poikkesin syömään Hora Sfalionissa Dourountousin tavernaan. Se on yksi rantakadun houkuttelevimman näköisistä tavernoista, selvästi suuria turistivirtoja ajatellen sisustettu. Ne minulla on tapana kiertää kaukaa, kokemus on opettanut, että niissä saa keskivertoa eikä palvelukaan ole kovin hyvää. Mutta nyt pysähdyin kadun varteen sijoitetun suuren lasitiskin ääreen, jossa ei lojunut kaloja vaan …

Lue lisää

Kreetalainen ohrakorppu eli ntakos

Mitä ihmeellistä ohrakorpussa voisi olla? Miksi sitä pitää Kreetalta tuoda? Ruman näköisiä, kovia, kuka noita nyt alkaa pureskelemaan? Jutun juoni on siinä, että Välimerellä näitä ei pureskellakaan kuin näkkileipää tai kovaa korppua, vaan ne valmistetaan herkuksi ja syödään lautaselta. Haarukalla. Ensin korppu uitetaan. Sitten se saa voitelun. Sen jälkeen punaisen nutun ja valkoisen hupun. Lopuksi …

Lue lisää

Paluu unelmien saarelle

Jos antiikin tarinankertojat olisivat nousseet yläilmoihin, olisivat he kuvanneet Kreetan ikiaikaiseksi jättiliskoksi, joka nostaa tummaa selkärankaansa merestä ja liikahtelee laiskasti auringonpaisteessa vettä pärskytellen. Tai yhtä hyvin he olisivat voineet nähdä naisennimisen saarensa vedessä lepäävänä neitona, jonka otsakiehkuroihin piiloutuu Vain palmuranta ja pitkien helmojen välistä kurkkivien pienten turkkilaistyylisten sandaalien alla rahisevat simpukankuoret Elafónisin hiekoilla. Katso vaikka …

Lue lisää

Rustikan kylä ja sen akateeminen menneisyys

Olin menossa tutustumaan Rustikaan yli 30 vuotta sitten kirjoittaessani toista opaskirjaani Kreetasta. Oli varhainen kevät ja minulla oli matkaseurana kotikylässäni asunut suomalinen Arja. Nälkä pysäytti meidät jossain Ajios Konstantinoksen ja Rustikan nurkilla ja aloimme etsiä sopivaa paikkaa eväiden nauttimiseen. Seutu on kaunista, suuria leveähelmaisia tammia harvakseltaan ja harmaita maisemaa myötäileviä kiviaitoja, joiden juurella kiemurtelee vielä …

Lue lisää

Munakoisoa kreetalaisittain

Naiset jauhoivat viljan käsimyllyssä Myllynkivillä jauhava nainen oli tavallinen näky Lasithin ylängön kylissä vielä 90-luvulla. Iltapäivällä kun kahvilat olivat kiinni ja miehet olivat pitkällään viettämässä siestaa eikä kylän kujilla liikkunut kukaan, saattoi pihojen perällä varjossa nähdä naisen istumassa kynnyksellä raskas kivimylly jalkojen välissä. Tiukasti pään ympäri kiepautettu huivi oli auki, hiki pisaroi hiusrajassa. Myllyssä oli …

Lue lisää

Voiko mustekala olla herkullista?

Diana Farr Louis´n Πανδαισια & Νηστεια στην Κρητη eli Kreetan juhlat ja paastot on ollut avoinna keittiöni pöydällä  jo pari viikkoa.  Etusivulla olevan tekstin mukaan olen saanut sen lahjaksi joltain  ruokaryhmältä 18 vuotta sitten. Ortodoksinen paastonaika on meneillään sekä Suomessa että Kreikassa, joten opus on hyvin ajankohtainen. Sen mustekalareseptit saivat minut haikailemaan Kreetan kevääseen kuuluvien …

Lue lisää

Seesamitahna, hummus

hummus eli seesamitahna

Seesamitahna, tahíni, liittyy Kreikassa vahvasti paastoon. Tahínipohjaisia kastikkeita ei tavernoista useinkaan saa, vaikka niiden kirjo on valtava ja vaikka ne sopisivat hyvin kreetalaiseen vihannespitoiseen keittiöön. Luostarien ja paastoa noudattavien keittiöön se kuitenkin kuuluu. Itselleni seesamintahnojen lukuisat versiot tulivat tutuksi työskennellessäni monta talvea Egyptissä, jonka ravintoloissa tuotiin alkupalaksi usein seesami-valkosipulitahnaa dipattavaksi litteän leivän kera tai sujautettavaksi …

Lue lisää

Seitsemän porrasta huipulle – millä portaalla sinä olet?

Olen monesti kertonut ensimmäisen kohtaamiseni oliiviöljyn kanssa. Silloinen poikaystäväni, myöhemmin mieheni, toi minulle – omasta mielestään –  aarteen, ison kokispullon täynnä oliiviöljyä. Öljyn vihreänruskea väri ja etiketin punavalkoisuus riitelivät rajusti keskenään. Pullo näytti hyvin epäilyttävältä enkä ymmärtänyt mihin sitä voisi käyttää. Niinpä piilotin sen keittiön alakaappiin, siivousvälineiden taakse perimmäiseksi. Sinne muiden outojen aineiden joukkoon. Sitten koitti …

Lue lisää

Katkarapurisotto kahdella tavalla – paastolla ja ilman

Katkarapurisottoa lautasella

  Ensimmäinen paastoviikko on mennyt, vielä kuusi viikkoa edessä! Vain kuusi viikkoa… Näiden viikkojen aikana Kreetalla vältetään nisäkkäistä peräisin olevia raaka-aineita, kuten maitoa, munia ja lihaa. Merenelävät kuuluvat ruokalistalle, samoin etanat, vihannekset ja hedelmät. Paastosääntöjä alettiin Kreetalla soveltaa jo 960-luvulta alkaen, jolloin Kreeta otettiin takaisin Bysantin helmoihin. Paastosäännöt ovat luoneet perinteisen kreetalaisen keittiön, jossa vihannekset …

Lue lisää

ILMAINEN TOIMITUS!

Saat tilaukseesi ilmaisen toimituksen, kun kirjatilauksesi loppusumma on vähintään 40€!