Rustikan kylä ja sen akateeminen menneisyys

Olin menossa tutustumaan Rustikaan yli 30 vuotta sitten kirjoittaessani toista opaskirjaani Kreetasta. Oli varhainen kevät ja minulla oli matkaseurana kotikylässäni asunut suomalinen Arja. Nälkä pysäytti meidät jossain Ajios Konstantinoksen ja Rustikan nurkilla ja aloimme etsiä sopivaa paikkaa eväiden nauttimiseen. Seutu on kaunista, suuria leveähelmaisia tammia harvakseltaan ja harmaita maisemaa myötäileviä kiviaitoja, joiden juurella kiemurtelee vielä …

Lue lisää

Munakoisoa kreetalaisittain

Naiset jauhoivat viljan käsimyllyssä Myllynkivillä jauhava nainen oli tavallinen näky Lasithin ylängön kylissä vielä 90-luvulla. Iltapäivällä kun kahvilat olivat kiinni ja miehet olivat pitkällään viettämässä siestaa eikä kylän kujilla liikkunut kukaan, saattoi pihojen perällä varjossa nähdä naisen istumassa kynnyksellä raskas kivimylly jalkojen välissä. Tiukasti pään ympäri kiepautettu huivi oli auki, hiki pisaroi hiusrajassa. Myllyssä oli …

Lue lisää

Voiko mustekala olla herkullista?

Diana Farr Louis´n Πανδαισια & Νηστεια στην Κρητη eli Kreetan juhlat ja paastot on ollut avoinna keittiöni pöydällä  jo pari viikkoa.  Etusivulla olevan tekstin mukaan olen saanut sen lahjaksi joltain  ruokaryhmältä 18 vuotta sitten. Ortodoksinen paastonaika on meneillään sekä Suomessa että Kreikassa, joten opus on hyvin ajankohtainen. Sen mustekalareseptit saivat minut haikailemaan Kreetan kevääseen kuuluvien …

Lue lisää

Seesamitahna, hummus

hummus eli seesamitahna

Seesamitahna, tahíni, liittyy Kreikassa vahvasti paastoon. Tahínipohjaisia kastikkeita ei tavernoista useinkaan saa, vaikka niiden kirjo on valtava ja vaikka ne sopisivat hyvin kreetalaiseen vihannespitoiseen keittiöön. Luostarien ja paastoa noudattavien keittiöön se kuitenkin kuuluu. Itselleni seesamintahnojen lukuisat versiot tulivat tutuksi työskennellessäni monta talvea Egyptissä, jonka ravintoloissa tuotiin alkupalaksi usein seesami-valkosipulitahnaa dipattavaksi litteän leivän kera tai sujautettavaksi …

Lue lisää

Seitsemän porrasta huipulle – millä portaalla sinä olet?

Olen monesti kertonut ensimmäisen kohtaamiseni oliiviöljyn kanssa. Silloinen poikaystäväni, myöhemmin mieheni, toi minulle – omasta mielestään –  aarteen, ison kokispullon täynnä oliiviöljyä. Öljyn vihreänruskea väri ja etiketin punavalkoisuus riitelivät rajusti keskenään. Pullo näytti hyvin epäilyttävältä enkä ymmärtänyt mihin sitä voisi käyttää. Niinpä piilotin sen keittiön alakaappiin, siivousvälineiden taakse perimmäiseksi. Sinne muiden outojen aineiden joukkoon. Sitten koitti …

Lue lisää

Katkarapurisotto kahdella tavalla – paastolla ja ilman

Katkarapurisottoa lautasella

  Ensimmäinen paastoviikko on mennyt, vielä kuusi viikkoa edessä! Vain kuusi viikkoa… Näiden viikkojen aikana Kreetalla vältetään nisäkkäistä peräisin olevia raaka-aineita, kuten maitoa, munia ja lihaa. Merenelävät kuuluvat ruokalistalle, samoin etanat, vihannekset ja hedelmät. Paastosääntöjä alettiin Kreetalla soveltaa jo 960-luvulta alkaen, jolloin Kreeta otettiin takaisin Bysantin helmoihin. Paastosäännöt ovat luoneet perinteisen kreetalaisen keittiön, jossa vihannekset …

Lue lisää

Seitsemän askelta heräämiseen

Olen monesti kertonut ensimmäisen kohtaamiseni oliiviöljyn kanssa. Silloinen poikaystäväni, myöhemmin mieheni, toi minulle – omasta mielestään –  aarteen, ison kokispullon täynnä oliiviöljyä. Öljyn vihreänruskea väri ja etiketin punavalkoisuus riitelivät rajusti keskenään. Pullo näytti hyvin epäilyttävältä enkä ymmärtänyt mihin sitä voisi käyttää. Niinpä piilotin sen keittiön alakaappiin, siivousvälineiden taakse perimmäiseksi. Sinne muiden outojen aineiden joukkoon. Sitten koitti …

Lue lisää

Hyvän olon elämä

  Onko sinulle käynyt niin, että seisot kaupassa oliiviöljyhyllyn edessä etkä tiedä mitä valita? -” Pää surisee – pitikö sen olla neitsyttä – mikä outo sana tässä yhteydessä – ja mitä se extra-sana siinä tekee – jos joku on neitsyt niin eikö se sitä ole ilman extraakin – vai voiko olla vähän vaan neitsyt, ihan …

Lue lisää

Äijäpunajuuret uunissa pinjansiemenien kera

Aina kun siivoaa nurkkiaan löytää jotain kiinnostavaa. Järjestin kirjastoani, paiskasin pois osan ja nostin pinon löytöjä keittiön pöydälle lähempää seikkailua varten. Sellaisia, joita en muistanut omistavanikaan. Dimitris Skarmoutsosin keittokirja oli niistä suurin ja painavin. Väreiltään mustin. Kannessa tatuoidut kyynärvarret torjuvassa asennossa. Ihan selvästi äijille tarkoitettu. Kirjassa oli kuitenkin kiinnostavia reseptejä ja jopa vihannesosasto. Sieltä poimin …

Lue lisää

Rosmariinimaksaa kreetalaiseen tapaan

Tämä on vanha kreetalainen perusresepti, jolla heikosti säilyvä tuote ennen jääkaappien aikaa saatiin säilyväksi. Olen jopa kuullut yhdeltä ravintokemistiltä, että hän opinnäytetyössään selvitti syyn. Säilyvyyteen tarvitaan neljä asiaa: oliiviöljy+viinietikka+rosmariini sekä lämpö. Sama ohje käy myös kalalle ja etanoille. – n. 300 g naudan-/vasikan tai lampaanmaksaa – 4-5 rkl oliiviöljyä (tämä on varovainen suomalainen määrä) – …

Lue lisää

ILMAINEN TOIMITUS!

Saat tilaukseesi ilmaisen toimituksen, kun kirjatilauksesi loppusumma on vähintään 40€!