-” Tässä lääkettä pimeään aamuun!”
Näillä saatesanoilla sain vuosia sitten tämän reseptin Avdún kylässä asuvalta ystävättäreltä. Avdú tunnetaan appelsiineistaan. Onhan noita appelsiinikyliä saaren läsnipäässä useita, mutta itäpäässä, jossa Avdúkin sijaitsee, vain muutama. Ystävättärelle ilmestyi viikottain useampia kassillisia ja ämpärillisä portin viereen. Kerran naapuri oli myös antanut reseptin, joka nyt siis on kulkeutunut Suomeen.
Kas tässä:
1. poimi neljä luomuappelsiinia (kaupasta) ja paina mieleesi niiden paino
2. osta sopiva määrä hillosokeria, 50 % jos teet hilloa, 70-100 % jos marmeladia
3. kattila tulelle ja kattilaan 2-3 dl vettä tai appelsiinimehua tms.
4. lohko appelsiinit pieniksi paloiksi kuorineen, poista siemenet
5. lisää appelsiinilohkot kattilaan ja keitä noin vartti, kunnes pehmenevät
6. soseuta sauvasekoittimella
7. lisää soseeseen sokeri ja keitä ohjeen mukaan, noin 10-15 min.
Kansi päälle, muuten roiskuu. Älä keitä täydellä teholla, saat roiskeisen keittiön, puoletkin vauhdista riittää. Anna jäähtyä ja purkita.
Nautitaan pimeinä aamuina smoothiessa, jugurtin kanssa, paahtoleivällä ja katsotaan siihen suuntaan, josta auringon on tapana nousta. Nostetaan hillo(leipä) silmien korkeudelle ja uskotaan sen olevan aurinko. Täydestä menee..
PS: sopii pukin konttiin, tuliaisiksi, jälkiruokiin..