Ihastu Kreetaan ja tutustu!

Saatat rakastua saareen ja silloin elämäsi saa uuden ulottuvuuden. Niin minulle kävi kesällä 1981.

Olin tulossa vain pariksi kuukaudeksi ja syntyikin elämänikäinen suhde. Näiden vuosikymmenien aikana saari on muovannut minua enemmän kuin minä sitä, se on kouluttanut ja kasvattanut, hionut kuin lempeä mutta päättäväinen meri rosoista kiveä. Peräänantamattomasti. Sitä kutsutaan rakkaudeksi.

Halusin kertoa muillekin rakkaudestani, saaresta, joka minua opetti.

Kiersin saarta, kiipesin vuorille, istuin kahviloissa ja juttelin kreetalaisten kanssa, menin naimisiin ja kirjoitin opaskirjoja. Omassa puutarhassa opin vihannesten ja hedelmien sesongit, tutustuin oliivipuuhun, poimin ja säilöin oliivit ja keräsin reseptejä saarta kolutessani.

Huomasin löytäneeni aarteen, arjen keittiön, joka tarvitsi dokumentoijaa. Syntyi keittokirja ja toinenkin. Syvennyin saaren ruokavalioon, opettelin maustekasvit, yritit ja siinä sivussa hyljeksityn hortan. Sille sanalle ei edes ollut käännöstä. Villeiksi vihanneksiksi niitä kutsuin ja opettelin kreetalaisten emäntien opastuksella valmistamaan ne herkuiksi.

Siihen tarvittiin paljon hyvää oliiviöljyä. Ensin piti selvittää mitä se hyvä öljy on… Siitäkin syntyi kirja..

Nyt aloitan uuden kierroksen tässä elämän spiraalissa. Kokoan hankitut tiedot ja taidot uusiksi kirjoiksi, taivuttelen ne tähän päivään, sovittelen kokonaisuuksiksi, erittelen ja analysoin kokemuksen tuomalla näkemyksellä.

Jos olen itsekin monipuolistunut, on sitä tehnyt kirjakin. Se voi nyt olla äänikirja, painettu tai digitaalinen e-kirja. Jos elämä minua hellii ja elonpäiviä riittää, on kaikkea tätä luvassa.

Merja Tuominen-Gialitaki

ILMAINEN TOIMITUS!

Saat tilaukseesi ilmaisen toimituksen, kun kirjatilauksesi loppusumma on vähintään 40€!