Kreetalainen hedelmäkakku jouluajan herkutteluun

Perinteiset kuivat kakut ovat palanneet takaisin trenditietoiseen keittiöön. Kaivoin koneeni uumenista suosikkini, vuosia sitten Vamosissa saamani reseptin fanurópitasta, Fanurioksen kakusta. Siellä sitä on ollut tapana leipoa silloin kun jotain on kadonnut. Pyhä Fanurios sitten faneróni eli näyttää missä kadonnut piileksii.

Reseptissä yhdistyy Välimeren hedelmätarhojen runsaus ikiaikaisten maustekaravaanien aarteisiin.

Minusta tämä kakku on niin mainio, että on sääli leipoa sitä vain kerran vuodessa. Siinä on kaikki hyvän ja pehmeän, suussa sulavan hedelmäkakun ainekset, sellaisen, joka vain paranee odottaessaan. Kaiken lisäksi se on täysin vegaani ja siitä huolimatta/juuri siksi maukas. Voit vaihdella hedelmävalikoimaa oman makusi mukaan, vaihtaa rusinat aprikooseihin tai luumuihin tai ripotella joukkoon kuivattuja karpaloita väriä antamaan.

Samalla voit opetella uuden tavan nostattaa kakku: sekä soodaa että leivinjauhetta, mutta ei kananmunia. Oliiviöljyä voin sijasta. Tässä vinkki: valitse kunnon oliiviöljy, sellainen, jossa on vihreän tuoksu, ruohon, appelsiinitarhan…Jos valitset halpaöljyn, pilaat kakkusi, mutta jos otat kunnon öljyn, saat sen mukana lisäominaisuuksia: öljy toimii nostatusaineena! Sen saavat aikaan oliiviöljyn tokoferolit.

Fanurioksen hedelmäkakku

– 1,25 dl oliiviöljyä
– 2 dl sokeria
– 2,5 dl appelsiinimehua (n.3 appelsiinia)
– kolmen appelsiinin raastettu kuori
– 1 tl kanelia
– 1 tl neilikkaa
– 2 tl vaniljasokeria
– 1 tl soodaa
– 1 tl leivinjauhetta
– 200 g rusinoita
– yksi omena hienoksi hakattuna
– n. 2 dl saksanpähkinöitä
– n. 400-500 g jauhoja

Tee näin

  1. Aja sokeria ja oliiviöljyä sekaisin vaikka sauvasekoittimella kolmisen minuuttia. Se ei vaahtoa, mutta sokeri liukenee jonkin verran. Jos sinulla ei ole sauvasekoitinta, käytä vaikka puuhaarukkaa ja anna aineiden liota jonkin aikaa.
  2. Raasta sillä aikaa appelsiinit ja purista niistä mehu. Mittaa se. Ellei koossa ole ihan täyttä määrää, älä hätäile, laita vähemmän jauhoja tai sekoita vaikka tilkka vettä mehuun.
  3. Pilko omena pieniksi paloiksi tai raasta se hyvin.
  4. Muserra saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi elleivät ne jo ole.
  5. Lisää sooda mehuun. Se kuohuu paljon, joten valitse iso astia.
  6. Sekoita öljy-sokeri mehu-soodaan, lisää mausteet, sekoita, jotta maut aukeavat.
  7. Lisää omena ja rusinat sekä pähkinät.
  8. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää niitä, kunnes taikina on niin paksua, että se vielä juuri ja juuri on juoksevaa.
  9. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Kreetalla vuoka voidellaan niin, että ensin se öljytään joka kantilta, mutta sen verran niukasti, ettei valuvia öljytippoja jää vuokaan. Reunoille ripotellaan sokeria jauhojen sijasta niin paljon kuin reunoilla pysyy. Sulaessaan sokeri muodostaa kakun pintaan hienon rapean kuoren ja antaa karamellisoidun sokerin aromin.
  10. Kakkua paistetaan noin 45 minuuttia 180 C-asteeseen esilämmitetyssä uunissa.

Kreetalaiseen tapaan kakku paistetaan uunivuoassa, ei siis kakkuformussa. Päälle ripotellaan tomusokeria…Ja jotruunams haluat siitä Valkoisten vuorten  kakun, kaada päälle tomusokerista ja sitruunamehusta sekoittamasi kuorrutus!

Hyvää kreetalaista Apokoronasin alueen oliiviöljyä saat täältä!