Äijäpunajuuret uunissa pinjansiemenien kera

Aina kun siivoaa nurkkiaan löytää jotain kiinnostavaa. Järjestin kirjastoani, paiskasin pois osan ja nostin pinon löytöjä keittiön pöydälle lähempää seikkailua varten. Sellaisia, joita en muistanut omistavanikaan. Dimitris Skarmoutsosin keittokirja oli niistä suurin ja painavin. Väreiltään mustin. Kannessa tatuoidut kyynärvarret torjuvassa asennossa. Ihan selvästi äijille tarkoitettu.

Kirjassa oli kuitenkin kiinnostavia reseptejä ja jopa vihannesosasto. Sieltä poimin seuraavan punajuurireseptin. Harmi etten tiennyt tätä jouluna, olisin päästänyt joulupöytään. Mutta käy se nytkin. Kun jääkaapissa ei ollut punajuuria vaan suuri nahistunut keltajuuri ja yhtä lötkö ja suuri raitajuuri, päätin käyttää ne. Uuni kuumenemaan +180° C.


Pesin juurekset hyvin, harjasin oikein, ja lohkoin. Sain viisi palaa. Sivelin ne oliiviöljyllä, kieritin meiramissa ja käärin folioon. Pukkasin uuniin kolmeksi vartiksi. Kun haarukka meni hyvin läpi, otin pois ja annoin hetken jäähtyä. Kuorin foliot pois ja kuorin lohkot. Leikkasin ne kuutioiksi, sellaisiksi rouheamman kotitekoisen rosollin kokoisiksi. Kaadoin tilkan oliiviöljyä pannulle ja paahdoin siinä minuutin pari pinjansiemeniä. Ne kärähtävät tosi helposti. Eka satsini meni roskiin. Sitten sekoitin ne juureskuutioihin ja lisäsin hieman suolaa, balsamiviinietikkaa, meiramia ja vielä lorauksen öljyä. Skarmoutsos lisää reseptiin vielä jugurttiakin, sen jätin pois.

Tässä vielä raaka-aineet
– 2-3 isoa puna-, kelta- tai raitajuurta
– meiramia
– 3 +3 rkl oliiviöljyä
– 3-4 rkl pinjansiemeniä
– suolaa
– balsamiviinietikkaa

Tuli niin hyvää, että piti muillekin kertoa.
Juuresalaatin sivuun tein rosmariinimaksan kreetalaisen tapaan.

Skarmooutsosin sivut löytyvät vain kreikankielisinä. Häntä voi seurata myös Facebookissa.

Mun kreetalaisen keittokirjani ja muutkin kirjat löytyvät tämän sivuston kirjapuodista. 

Happy Olive-oliiviöljyä on uusi erä tulossa ja sitä voi ostaa  Happy Oliven verkkokaupasta.

 

Jätä kommentti

two − 1 =