Rosmariinimaksaa kreetalaiseen tapaan

Tämä on vanha kreetalainen perusresepti, jolla heikosti säilyvä tuote ennen jääkaappien aikaa saatiin säilyväksi. Olen jopa kuullut yhdeltä ravintokemistiltä, että hän opinnäytetyössään selvitti syyn. Säilyvyyteen tarvitaan neljä asiaa: oliiviöljy+viinietikka+rosmariini sekä lämpö. Sama ohje käy myös kalalle ja etanoille.

– n. 300 g naudan-/vasikan tai lampaanmaksaa
– 4-5 rkl oliiviöljyä (tämä on varovainen suomalainen määrä)
– noin 1/2  dl viinietikkaa
– rosmariinia runsas ruokalusikallinen
– suolaa

Siivoa maksasta kalvot. Ne irtoavat vetämällä kunhan ensin saat yhdestä nurkasta kiinni. Talouspaperi sormien välissä auttaa pidossa ja veitsellä voi auttaa loput.

Pannu ja öljy kuumaksi. Siihen pieniksi paloiteltu tai siivutettu maksa. Paistetaan nopeasti joka kyljeltä ja vajaa minuutti lisää vielä kun kyljet ovat alkaneet saada väriä.

Ripotellaan reippaasti rosmariinia. Tuore parempaa kuin kuivattu. Kaadetaan viinietikkaa pannulle. Se sihahtaa ja alkaa kiehua kuumassa öljyssä.

Kansi päälle jotta höyryt ei haihdu ja lämpö pois (induktioliedellä vähennä noin 3:een). Anna muhia jälkilämmössä kannen alla muutaman minuutin. Suolaa. maista liemi. Mmm…

Kun opit tämän reseptin ja tykkäät pannun pohjalle jäävästä kastikkeesta, voit tehdä sitä suuremman määrän nostamalla oliiviöljyn määrän puolta suuremmaksi kreetalaiselle tasolle….

 

Rosmariinimaksan kanssa samalla lautasella on juuressalaatti pinjansiemenillä. Sen reseptin löydät tästä ja hyvän Happy Olive-oliiviöljyn täältä! 

Lisää reseptejä saat kreetalaisesta keittokirjastani ja hyviä tavernavinkkejä Läntiselle Kreetalle uusimmasta opaskirjastani. Löydät ne täältä! 

Jätä kommentti

eleven − 6 =