Miten saat lomasta irti enemmän?

– netistähän kaikki löytyy…. ihanko totta, löytyykö todella?

Lomalle lähtevän toivelista on pitkä: lepoa, rauhoittumista, rentoutumista, rusketusta, hemmottelua, palvelua, helppoutta, edullisia ostoksia. Että voisi vain olla miettimättä mitä tekisi, että hyvä ruoka olisi käden ulottuvilla, sen kun vain napsuttelisi sormiaan niin virvoittavat hellejuomat kävelisivät eteen.

Petymme helposti ellei uusi kulttuuri ei heti paljastakaan parhaita puoliaan emmekä me suomalaiset apua pyydä! Mukava ranta tai uima-allas tavernoineen pitää löytyä ilman hikeä, on oltava lämmintä hiekkaa, aurinkoa, turkoosia kirkasta merta, jossa pohja näkyy, laiskottelua, joutenoloa. Tämän päälle ripaus seikkailua ja irtiottoa. Ihastuminen ja rakastuminen on suurta plussaa. Jos löytää ilon edes muutamaksi hetkeksi, on sekin hieno juttu. Tai jos kireä pipo vähän löystyisi.

Omatoimisina olemme oppineet selviämään ihan itte, emmehän me apua tarvitse, kait sitä nyt tavernan ja kaupat ja rannan löytää, ei tässä niin urpoja olla.

Hiki pukkaa otsalle ja hiusrajaan, hellehattu kiristää, naama ja käsivarret ovat ravunpunaisia jo parin tunnin jälkeen eikä varjossa istuminen houkuttele, sitä kun saa kotona liikaakin.

Mitä jos hellittäisi hiukan, lomalla kun on, ja istahtaisi nauttimaan palvelusta? Kuppilassa ei kehtaa istua ilman kännykän räpläämistä. Pitää ottaa kuva ja sitten kaivaa esiin nettiyhteys, ja kun se löytyy, on se kovin hidas. Tajuaa ettei lähiympäristön kiinnostavien paikkojen selaamisesta tule oikein mitään.

Jos kapuaisi vuorille, heikkenisivät yhteydet vielä enemmän, silloinhan sitä on suurimman osan aikaa jonkun vuoren katveessa. Selaa siinä sitten ja etsi reittiä rannalle ja sitä ruokapaikkaa, joka sai ainakin 4,7 tähteä TripAdvisorissa ja jota se viime vuonna täällä käynyt kaveri kehui. Hotellin isäntä tai emäntä saattaa osata antaa vinkkejä silloin kun niiden kanssa pääsee juttusille, mutta…

Omatoimisuutta helpottaisi, jos joku vinkkaisi edes mistä suunnasta se vastaus löytyy. Rohkaisua ja ohjeita kaipaa ainakin autonvuokraukseen tai bussiaikataulujen ja -yhteyksien etsimiseen. Pääseekö laivoilla jonnekin? Miten pääsen eroon hyttysistä, voiko vesijohtovettä juoda, hyökkäävätkö merisiilit?

Uskallanko mennä ukkokuppilaan, jossa nappulat kolisten pelataan jotain lautapeliä? Voiko nainen istua yksin kahvilassa? Voi kun ymmärtäisikin edes elekieltä ja katuteatteria….

Ajantasainen tieto lomakohteen yleisistä asioista rauhoittaa kummasti. Olet varmaan huomannut, että parhaimmat lomaelämykset saa silloin kun oma arki jää kauas.

Tulee hieno elähdyttävä tunne, kun huomaa olleensa hetken aikaa syvissä vesissä ja käyneensä jossain kaukana, kun tuntee voimaantuneensa.

Sen tunteen löytää kun lähtee koluamaan (saaren) nurkkia, saa uutta mietittävää ja punnittavaa. Tai kun opettelee jotain uutta samanhenkisessä porukassa ja huomaa irtautuneensa omista ympyröistään. Muutama tunti uuden asian parissa, sitten lomatekemistä, syömistä, rantaelämää, uuden kokemista.

Se voisi olla vaikka joogaa, pilatesta, kirjoittamista, biisin tekoa, lintujen tiirailua, ruuanlaittoa uudessa kulttuurissa, piirtämistä, maalaamista, kasvimaailman ihmeisiin tutustumista, oliivinpoimintaa, teatteri-ilmaisua… Näitä asioita ei opetella pölyisissä ja tunkkaisissa huoneissa vaan päiväretkien kuluessa ulkona hyvin valituissa kohteissa. Saat kolme kärpästä yhdellä iskulla, sekä loman että uuden (?) harrastuksen että lauman sukulaissieluja.

Suunnittele edes yksi retkipäivä viimeistään lentokoneessa tai huoneen partsilla, tee jotain mitä et ennen ole tehnyt. Vuokra auto vaikka päiväksi. Se tuodaan hotelliin ja haetaan pois. Eikä se paljoa maksa. Ajokortti pitää kuitenkin olla mukana. Edullisinta ja helpointa on varata auto koko viikoksi. Saat sen allesi jo lentokentällä, pääset edullisesti majoituspaikkaasi ja olet vapaa liikkumaan koko viikon juuri niin kuin sinua huvittaa. Muutamalla kympillä pääset jo liikkeelle.

Suunnittelussa auttaa, jos sinulla on kartta. Avaa vaikka Googlen kartta ja merkkaa siihen majapaikkasi. Kun avaat reittihaun ja kirjoitat siihen ensimmäisen mieleen tulevan paikannimen, saat reitin ja ajo-ohjeet. Näin helppoa se on. Silloin kun on nettiyhteys. Muutoin käytä off-line-tilassa.

Hyvästä opaskirjasta on tässä apua, se toimii vaikkei nettiä olisi, se tarjoaa kiinnostavia visiittikohteita ja paljon kuvia helpottamaan valintaa. Löydät kiinnostavia reittejä komeine näköaloineen ja voit etukäteen jo valita itsellesi kivoimmat pysähdyspaikat. Samalla saat käsityksen matkan kestosta ja vinkit siitä mistä löytää hyvät sapuskat ja näköalapaikat ja uimarannat, kävelypolut, joille voi lähteä ilman opasta.

Poluille havitteleva on jo tajunnut tärkeän asian: syvimmän levon saa kun lähtee kävelyvauhtia koluamaan, pää ja jalat pysyvät samassa aikatasossa ja mieli lepää vaikka jalat ehkä väsyvät. Jos et yksin poluille uskalla, me viemme.

Hyvässä oppaassa on sellaista infoa, joka ei vanhene hetkessä, ei luetteloita hotelleista, ravintoloista ja yökerhoista vaan tietoa, joka on sinulle hyödyksi kohteessa. Eikä pelkästään niitä vakiokohteita, joihin löytää kuka tahansa, vaan niitä, jotka ovat sisäpiirin tiedossa.

Kreeta tunnetaan erityisesti vieraanvaraisuudestaan, joka usein linkittyy pöydän antimiin. Jälkiruuaksi saatetaan pyytämättä tuoda hedelmiä tai makea suupala rakin kera. Myös saaren tuliaiset liittyvät usein ruokaan: hyvä oliiviöljy, viini, juusto, pähkinät, kuivatut hedelmät, siemenet, korput, mausteet. Teiden varsilla on viittoja viinitaloihin, on oliiviöljyerottamoita tutustumiskäynteineen, on erikoisruokakauppoja jne.

Vinkkien avulla löytää ne parhaimmat tavernat, ovathan ne varsinaisia hemmottelupaikkoja, joiden antimien ääressä vierähtää helposti päivälläkin useampi tovi. Vieraanvaraisuus ilmenee myös pieninä huomaavaisuuden osoituksina, hymyinä, tervehtimisenä. Saat saada kouraasi appelsiinin tai tuoksuvan kukan.

Tässä maassa ruoka ei vain täytä vatsaa vaan saa koko olemassaolon tuntumaan tärkeältä.

Mutta on hyvästä opaskirjasta hyötyä vaikka vain unelmoisit nousematta nojatuolista tai aurinkopetiltä. Lomasi saa hyvää täydennystä ja paljon tarinoita, joilla hauskuuttaa itseä, kavereita sekä kotiin jääneitä vaikket kävisi missään. Saat paljon keskustelun aloituksia kanssamatkailijoihin tutustumiseen ja monen tasoista taustaa monelta kantilta: luontoa, historiaa, elämäntapaa, kasveja, kulttuuria.

Kunnon hakemistot auttavat löytämään paikkoja ja henkilötarinoita, tarkistamaan faktoja, antavat nippelitietoa kasveista, puista, kulttuurista, ilmiöistä, juhlapyhistä. Saat aivan rauhassa laiskotella ja olla jouten, se on sallittua.

Kun lähdet liikkeelle, tulee sinusta tutkimusmatkailija, joka paitsi löytää paikat, joissa muut eivät vielä ole käyneet ja osaa myös auttaa muita löytämään hienoja paikkoja. Tutkimusmatkailija on kaveripiirinsä arvostama tiennäyttäjä ja erikoisasiantuntija. Tutkimusmatkoilla löytää aina sellaista kivaa, mitä opaskirja ei osannut kertoa tai missä ´kukaan´ ei vielä ole käynyt.

Parasta on kun oivaltaa jotain suurta, että pieni on enemmän, vähempi on enemmän, että ei tarvitse ottaa haltuun koko saarta, ei tarvitse puristaa rattia ja ahmia kilometrejä.

Saman täyttymyksen voi löytää läheltä kun hiljentää. Jokaisen mutkan takana on sykähdyttäviä maisemia ja jokainen pysähdys voi tarjota laajoja näköaloja. Varsinkin kun nousee huipulle. Myös kauneus inspiroi, syntyy luomisenergiaa. Sillä voi vaikka muuttaa omaa elämäänsä toivomaansa suuntaan.

Lomastasi tekee kaikkien aikojen loman kun alat syvemmin ymmärtää näkemääsi, kun löydät itsestäsi uutta osaamista, ymmärrystä, opit uuden taidon, saat uusia ajatuksia itsestä ja muista. Uudet ihmiset ympärilläsi antavat uutta pohdittavaa ja juuri ne ovat aarteita ja hyviä tuliaisia. Niitä mahtuu paljon matkatavaroihin.

Liikkeelle lähteminen tarjoaa mahdollisuuden elämyksiin. Turistikohteiden ulkopuolella saatat kohdata paikallisia ihmisiä, joille juttutuokio kanssasi on sen viikon tai kesän tärkein; he eivät ole tottuneet tapaamaan joka päivä ulkomaalaisia. Heille joku näkemyksesi saattaa avata uusia ikkunoita tarkastella maailmaa, saatat olla heille se vuoden tapaus, kun kuljet sydän mukanasi. Avarrat heidän maailmankuvaansa ja avarrut itsekin.

Mustavalkoisuuteen alkaa tulla sävyjä ja värejä. Havaitsemme, että yhdessä olemme enemmän, että ihmisinä meillä on samat huolet ja ilot.

Löytyy ehkä ilon potentiaali. Syntyy keskinäinen arvostus, syntyy ystävyys. Syntyy kosketus. Enemmän on mahdollista, paljon enemmän.

Loma voi synnyttää myös ongelmia. Voi käydä niin, että rakastuu saareen tai huomaa, että jäi paljon koluttavaa. On tultava uudelleen. Silloin varaa uuden loman heti kun on kotiin päässyt. Kaverien mielestä olet ikävä kun sinulla on liikaa sellaista kerrottavaa, missä he eivät ole olleet osallisina. Myös oma pipo voi olla löysä, voi kompastua rantaleijonaan, sydän voi olla pakahtumaisillaan tai uudet mullistavat ajatukset mullistavat elämän. Monelle on käynyt niin.

Voit joutua kohtaamaan pelkosi. Saatat joutua vuokraamaan auton päästäksesi kaikkiin niihin ihaniin paikkoihin, joista kerron ja ajamaan liikenteessä, vaikka vannoit ettet koskaan siinä maassa auton rattiin istu. Tai Kreeta alkaakin tuntua toiselta kodilta ja ryhdyt opettelemaan kreikkalaisia aakkosia.

Hyvä opas auttaa sinua löytämään uutta, kaivat sen sitten esiin itsestäsi tai lomakohteestasi. Olemme paikalla. Kun haluat olla omatoiminen ja etsiä ja löytää, silloin monipuolinen opaskirja auttaa sinua valitsemaan. Kun haluat enemmän, kun uusi taito tai harrastus kutittaa, lähde viikoksi kanssamme Kreetalle. Viemme sinut paikkoihin, joita et olisi löytänyt ja saat taatusti paljon uutta ajateltavaa. Kaikki rennosti, kiirehtimättä, lomallahan ollaan.

 

Kreetan Maku- matkatoimisto on kahden naisen pyörittämä harrastusmatkojen ympärille rakentunut toimisto. Tunnemme saaren kuin omat taskumme, meillä on vuosikymmenien kokemus. Kierrämme kaukaa turistirysät ja tutustutamme sinut paikalliseen elämään.

 

Kreeta – läntinen Hanian alueen opaskirja on myös matkakirja. Kreeta on ollut kotisaareni useampia vuosikymmeniä, se on hionut ja muokannut minua, kasvattanut minut ja lapseni aikuiseksi, ottanut helmaansa ja kohdellut hyvin. Matkailu on työllistänyt minua kaikkina näinä vuosina. Sen siivellä olen päässyt tutustumaan saareen monipuolisesti ja koluamaan nurkkia, joihin tienviitat eivät johdata.
Nyt voit hypätä kyytiini ja näytän sinulle sen, miksi tämä saari niin monista tuntuu hyvältä paikalta, alkukodilta. Nykytutkimusten valossa tämä saari saattoikin olla se astinlauta, jota kautta esi-isämme valloittivat Euroopan. Siksikö se tuntuu merkityksellisestä?

Jätä kommentti

nine − three =