-” Tässä lääkettä pimeään aamuun!”
Näillä saatesanoilla sain vuosia sitten tämän reseptin Avdún kylässä asuvalta ystävättäreltä. Avdú tunnetaan appelsiineistaan. Onhan noita appelsiinikyliä saaren länsipäässä useita, mutta itäpäässä, jossa Avdúkin sijaitsee, vain muutama. Ystävättären ovelle ilmestyi viikottain useampia kassillisia ja ämpärillisiä appelsiineja. Kerran naapuri oli myös antanut reseptin, joka nyt siis on kulkeutunut Suomeen.
Kas näin:
- poimi neljä appelsiinia (kaupasta) ja paina mieleesi niiden paino
- osta sopiva määrä hillosokeria, 50 % jos teet hilloa, 70-100 % jos marmeladia
- kattila tulelle ja kattilaan 2-3 dl vettä tai appelsiinimehua tms.
- lohko appelsiinit pieniksi paloiksi kuorineen, poista siemenet
- lisää appelsiinilohkot kattilaan ja keitä noin vartti, kunnes pehmenevät
- soseuta sauvasekoittimella
- lisää soseeseen sokeri ja keitä ohjeen mukaan, noin 10-15 min
- kansi päälle, muuten roiskuu
- älä keitä täydellä teholla, saat roiskeisen keittiön, puoletkin vauhdista riittää
- anna jäähtyä ja purkita
Nauti pimeänä aamuna puuron päällä, smoothiessa, jugurtin kanssa, paahtoleivällä. Nosta paahtoleipä silmiesi korkeudelle, luulet sitä auringoksi. Täydestä menee..
PS: sopii pukin konttiin, tuliaisiksi, jälkiruokiin, kuivakakun kylkeen, jäätelön päälle…