Seesamitahna, hummus

Seesamitahna, tahíni, liittyy Kreikassa vahvasti paastoon. Tahínipohjaisia kastikkeita ei tavernoista useinkaan saa, vaikka niiden kirjo on valtava ja vaikka ne sopisivat hyvin kreetalaiseen vihannespitoiseen keittiöön. Luostarien ja paastoa noudattavien keittiöön se kuitenkin kuuluu. Itselleni seesamintahnojen lukuisat versiot tulivat tutuksi työskennellessäni monta talvea Egyptissä, jonka ravintoloissa tuotiin alkupalaksi usein seesami-valkosipulitahnaa dipattavaksi litteän leivän kera tai sujautettavaksi sen väliin.

Oma suosikkini on nopeatekoinen ja pitkään jääkaapissa säilyvä ohuehko, lähes juokseva hummus. Pyöräytän sen näin:
– kaadan koko kikhernepakkauksen sisällön nesteineen kaikkineen tehosekoittajaan
– lisään kukkuraisen ruokalusikallisen tahinia
– teelusikallisen jauhettua jeeraa
– puolikkaan sitruunan mehun tai saman verran tuoreen appelsiinin mehua (ei purkista!)
– 2-3 valkosipulin kynttä
– hiukan suolaa ja pippuria
– 1-2 rkl hunajaa uskaliaille

– loraus oliiviöljyä ja ripaus paprikajauhetta päälle

Ajan koko määrän soseeksi. Jos tahna on liian juoksevaa, lisään teelusikallisen tai kaksi korppujauhoja. Ne tuovat mukavaa suutuntumaa ja pyöristävät tahínin makua. Saman tekee tilkka appelsiinimehua sitruunamehun sijaan. Valkosipuli saa maistua kunnolla, samoin jeera. Jätän tahnan melko löysäksi niin, ettei se leivän päällä muodosta pysyvää kekoa muttei myöskään valu.

(Joskus kun minulla on kokonaista jeeraa, kuumennan sitä öljyTILKASSA pannulla ennen kuin lisään sen tahnaan – näin sen maku aukenee…)

Tarjolle: levitä lautaselle, tasoita lusikalla, tee keskelle kuoppa, siihen  loraus öljyä ja ripaus paprikajauhetta.

Leivän kanssa:leivän päälle  hiukan levitettä, sen päälle reippaasti tahnaa,  jonka päälle tomaattia ja persiljasilppua… mmm…

Vihannesten kastikkeena, erityisesti kypsennettyjen lehtivihannesten…(kunhan kesä koittaa)

Riisikakut: parasta tahna on rosmariinin makuisten riisikakkujen päällä. Kun näin tein, muistin joskus saamani vihjeen: sekoita hieman hunajaa tahnan joukkoon! Epäröin, olihan siinä valkosipulia jo kylliksi, jos se riitelee seesamin kanssa? Mutta ei, maku oli lähes umami! Seesamitahnasta tuli valloittavan muhkean makuinen, pyöreä ja täyteläinen!

Mihin muuhun sen tahinin käyttäisi jos kerran purkillisen ostaa? Ensinnäkin, se säilyy kuivakaapissa pari vuotta AVATTUNA! Tahnan pinnalla on seesamiöljyä paksu kerros, tahna on sen alla. Painele tahna öljyyn ja siellä se säilyy, ei hapetu, ei ole ilman kanssa tekemisissä.

Tahinista voit pyöräyttää hummusta kikherneiden sijaan vaikka munakoison kanssa tai punajuuren tai porkkanan tai bataatin tai jopa perunan, palsternakan ja juuripersiljan kanssa.  Lisää tai vähennä valkosipulia, se tykkää jeeran ja valkosipulin lisäksi  myös fenkolinsiemenistä ja lehtipersiljasta.

Tällaisilla herkuilla paaston ajatus ajautuu sivuraiteelle…

 

Jätä kommentti

4 × three =