4 reseptiä okralle

Kun nuorena naisena 80-luvun alussa lähdin talveksi töihin Egyptiin, pakkasin matkalaukkuuni ranskalaisen keittokirjan. Siitä oli ylpeä ja arvelin selviäväni sillä paremmin kuin kotoa perityillä ohjeilla. Luxorilainen kämppikseni valmisti outoa moloheija-keittoa, ruskeaa ja venyvää. Yhtä outoa ruokaa syntyi okrasta, torilta lihakeittoa varten ostetusta vihanneksesta. Syömättä jäi eikä keittokirjani tunnistanut okraa.

Egyptistä päädyin Kreetalle, ja naimisiin miehen kanssa, jonka perheellä oli oliivitarhoja. Oli marraskuu ja oliivinkorjuu. Oli kälyni Arhondían vuoro tuoda lounas. Okrakanaa. Resepti oli  isoäitinsä perua Smyrnasta, Vähä-Aasiasta, nykyisen Izmirin seudulta. Kana oli mainiota. Niin annoin miehelleni luvan opetella se ja opettaa minullekin.

Onnistumisen salaisuus on perkaamisessa. Parasta oli valita aurinkoinen päivä. Istahtaa pihalle varjoon ja rapsuttaa siemenkodat terävällä veitsellä, pirskotella päälle raaoista viinirypäleistä puristettua mehua. Kypsentää uunissa kanan seurana. Tai vain sellaisenaan, ilman kanaa, kastikkeen peittämänä. Eikä kalakaan okraa hyljeksi.

 

Samalla reseptillä valmistat 4 ruokalajia,

uunikanan, uunikalan sekä kaksi vegaaniateriaa

Tämän ohjeen olen julkaissut kirjassani Viisaan syömisen lähteillä. Olen saanut ohjeen Katerina Kalitsunákilta Mundrosista yli kymmenen vuotta sitten. Se on keittiössäni vuosien kuluessa muokkaantunut alla olevaan muotoon ja sopeutunut Suomeen. Katerina maustoi kanan vain oreganolla, minä laitan kälyni tapaan joukkoon korianteria ja jeeraa.

Jos käytät tuoretta okraa, perkaa mustat ja muut vioittuneet kohdat hyvin pois joko leikkaamalla tai rapsuttamalla. Sitä mukaa kun perkaat, pirskota päälle viinietikkaa, jottei kasvislima lähde valumaan. Silloin ei enää ruokaan tarvitse lisätä viinietikkaa/balsamicoa. Levitä okrat laakealle alustalle ja vie puoleksi tunniksi kuumaan aurinkoon, jos mahdollista.

Jos käytät pakasteokraa, ei tätä työvaihetta tarvita.

Näitä tarvitset okrakanalle
Käristä kana ja valmista soosi. Työnnä uuniin ja anna uunin hoitaa loput.

Okrakanan resepti  4:lle:

  • noin kilon kana tai broileri, annospaloina
  • oliiviöljyä kanan ruskistamiseen
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 2-3 oikein kypsää tomaatti lohkoina
  • kaksi valkosipulin kynttä silputtuna
  • 800 g okraa
  • tomaattimurskaa noin 150 g
  • viinietikkaa 1/4 dl + saman verran balsamicoa
  • korianterin siemeniä 1 rkl
  • jeeraa eli juustokuminaa 1 tl
  • pippuria ja suolaa

 

  1. Pilko kana sopiviksi annospaloiksi ja ruskista ne hyvässä oliiviöljyssä pannulla. Suolaa ja pippuroi ja siirrä syrjään odottamaan
  2. laita pannulle jääneeseen kuumaan öljytilkkaan jeera ja korianteri,
  3. lisää sipulit, sekoita ja anna paahtua hetken aikaa
  4. lisää tomaattilohkot ja tomaattimurske (sekä viinietikka-balsamico) ja sekoita.
  5. Kypsennä muutama minuutti,
  6. kaada pakasteokra uunivuokaan ja sen päälle mausteinen tomaattikastike.
  7. Painele kanapalat kastikkeeseen ja peitä alumiinifoliolla.
  8. Paista noin 50 min. 200 C -asteisen uunin keskitasolla.
  9. Kastikkeen on kiehuttava ainakin 35 min.
  10. Ota peitteet pois ja kypsennä vielä 20-30 min., jotta nesteiden määrä pienenee ja maku tiivistyy.

 

Helppo resepti, 4 eri versiota

  • aterian esivalmistelu vie vain hetken, kana on valmista uuniin 10-15 minuutissa. Uunissa se saa kypsyä 70-90 minuuttia.
  • voit valmistaa valkoisen kalan samalla reseptillä, esim. uunilahnan. Jätä balsamico pois.
  •  samalla reseptillä voit valmistaa myös pelkät okrat uunissa tai
  • vaikkapa vihreät (pakaste)pavut. Molemmat sopivat myös vegaaneille.
  • tämän kaltaisten ruokien kanssa ei ole tapana tarjota lisäkeriisiä, perunaa tai pastaa.
  • ruuassa itsessään on mukana vihanneksia, joten ei edes salaatti ole tarpeen, mutta
  • voit kylkiäisenä tarjota vaikka murennettua fetaa, jonka päälle valutat hyvää oliiviöljyä ja ripottelet hieman oreganoa…tai jonkun pienen alkupalan, tai vaaleaa leipää…
  • kanassa, varsinkin ulkona kasvaneessa, on paljon rautaa ja sinkkiä
  • okrassa taas on k-vitamiinia sekä karotenoideja, erityisesti luteiinia, joka estää (kehon) hapettumista
  • ne imeytyvät paremmin kun mukana on runsaasti hyvää oliiviöljyä

 

Lisää hyviä reseptejä saat keittokirjastani tai

voit tulla Vamosiin kanssamme opettelemaan ruuanlaittoa Lazy Day-päivänä.

Käy liittymässä postituslistallemme, kun haluat Kreeta-terveisiä. Muistamme sinua noin kerran kuussa.

Jos kaipaat kunnon kreetalaista oliiviöljyä keittiöösi, sellaista, joka on käytössä kreetalaisissa kotikeittiöisää, löydät sen täältä!