Briamin aika

Kun vihannesten sato on parhaimmillaan, on aika valmistaa kunnon briam. Briam! Briam! Briam! Siitä voisi vaikka biisin vääntää: helpolla päästä aion, briamin sulle taion..

Poimin vihannesmaalta muutaman härkäpavun palon ja lehtikaalin lehden, kuopaisin uusi perunoita, vedin ylös ekat porkkanat ja valkosipulin ja nyhdin kourallisen lehtipersiljaa. Muuta aineet olivat jääkaapissa odottamassa inspiraatiota. Nyt se tuli, puhkesi jo aamutuimaan.

Briam on helppo, tarvitaan vain vihanneksia, suolaa ja uuni. Ja aikaa. Se tulee itsekseen. Ai niin, oliiviöljyä tietenkin. Kaikki paloitellaan sopivasti, pyöritellään oliiviöljyssä ja suolassa ja kumotaan uunivuokaan. Kääräistään päälle folio, lämmitetään uuni kuumaksi ja työnnetään vati uuniin. Siellä se saa olla jopa kolme tuntia. Kävin tunnin välein raottamassa foliota ja tarkistamassa, etteivät vihannekset ole korpuiksi muuttuneet.

Kesäkurpitsat, porkkanat ja perunat alkoivat luovuttaa nestettä vuoan pohjalle ensimmäisen tunnin jälkeen. Tein pienen ilmaraon folioon, jotta nesteet haihtuvat jonkin verran, sillä silloin vihannekset makeutuvat. Hyvä oliiviöljy saa aikaan ihmeen. Sen polyfenolit nostavat kasvisten polyfenolit lentoon.

Polyfenolit ovat yhtä kuin hyvä maku. Mitä enemmän niitä, on sitä parempi maku.  Se on se hyvä maku, josta hyvä kreetalainen ruoka tunnetaan. Älä siis nuukaile oliiviöljyn kanssa, sen reilu määrä kun tuo paljon makua.

Kierrä kaukaa halpatuontia olevat oliiviöljyt, kauppojen omat pullotukset, suuret espanjalaiset ja italialaiset supermarkettien myydyimmät merkit; niissä polyfenolien määrä on alhainen. Etsi keittiöösi hyvät kreikkalaiset oliiviöljyt, saat enemmän terveyttä ja hyvää makua kuin uskotkaan.

Kreetalla briam tehdään kesällä ulkouunissa, talvella hellan uunissa. Raaka-aineet vaihtelevat sesongin mukaan. Juureksia kun niiden aika on, lehtivihanneksia kun niiden aika on, kesävihanneksia kun niiden sesonki on.

Kypsä briam
Briam, kesävihannekset kypsyvät makeiksi tällä ohjeella

Tähän vuokaan tarvittiin

 • 1 isohko kesäkurpitsa
 • 5 uutta perunaa
 • 3 porkkanaa
 • 4 lehtikaalin lehteä
 • paljon lehtipersiljaa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 1 keltasipuli
 • muutama kirsikkatomaatti
 • 1 ½ dl oliiviöljyä
 • muutama härkäpavun palko
 • runsas teelusikallinen suolaa
 • 1 tl jauhettua maustepippuria
 • 1 dl vettä

Toteutus

Laita uuni kuumenemaan 250 C-asteeseen. Pilko vihannekset reippaan kokoisiksi haarukkapaloiksi isoon kulhoon. Kaada päälle oliiviöljy, suola ja maustepippuri, kierittele kaikki palat hyvin öljyssä ja nosta sitten uunivuokaan. Huuhtele kulho vesitilkalla, kaada sekin uunivuokaan. Peitä foliolla ja nosta uuniin sen puoliväliin tai juuri sen alapuolelle.

Käyn tunnin kuluttua katsomassa. Kiehuuko neste jo? Jos kiehuu, tee folioon pieni reikä tai löysää folion helmaa, jotta höyryä pääsee hieman karkaamaan. Tarkista tilanne tuntia myöhemmin. Älä sekoittele etteivät hajoa! Ovatko vihannespalat kutistuneet jo? Onko pohjalla vielä tilkka nestettä?

Maista sen maku. Tarvitaanko suolaa? Ovatko porkkanat ja perunat jo pehmeitä?  Lisää tilkka=1/2 dl-1 dl vettä, jos pohja on kuiva tai liemi on pelkkää öljyä. Mitä vähemmässä nesteessä kypsyvät, sitä parempi maku. Vihannesten ei ole tarkoitus kypsyä limessään, vaan höyryssä!  Nestettä tarvitaan vain höyryn muodostukseen. Siksi kypsennysaika on pitkä.

Jos minulla olisi ollut munakoisoja, olisin pilkkonut nekin mukaan. Silloin olisin tarvinnut enemmän tomaattia ja myös tomaattipyrettä parikymmentä grammaa. Se sekoitetaan nestetilkkaan ja kaadetaan vuokaan. Munakoiso tarvitsee tomaatin happamuutta päästääkseen makunsa valloilleen.

Myös tuore timjami sopii niiden kyytiin. Nyt riitti pelkkä persilja ja maustepippuri loihtimaan kesäkurpitsaan ja juureksiin ihanat makeat maut! Miten voivatkaan peruna ja porkkana olla näin makeita, miten kesäkurpista on näin hyvää. Lukúmi! Se tarkoittaa herkullista.

Huomaat, että resepti on sekä gluteeniton, laktoositon että vielä vegaani, Juuri sellaisia on suurin osa kreetalaisista resepteistä, niistä kotona valmistetuista. Briamin kanssa voit tarjota fetaa tai mozzarellaa, joko sellaisenaan tai paistettuna. Myös jauhelihapihvit sopivat hyvin seuraan.

Lisää autenttisia kreetalaisia reseptejä löydät keittokirjastani. 

Kreetalaiseen keittiöön pääset kurkistamaan Lazy Day-päivissämme. Tavataan siellä! 

Hyvän kreetalaisen öljyn voit tilata täältä, saat aina viimeisimmän sadon tuoreinta öljyä, joka ei ole blend. Blend on suurten toimijoiden tapa sekoittaa useampaa vuosikertaa ja lajiketta, jotta saadaan tasainen maku valmistuserästä erään. Viljelijöiden käyttämä öljy on kuitenkin aina vain yhden sadon öljyä, sen viimeksi kerätyn.  Siksi Happy Oliven oliivi hymyilee…

Jätä kommentti

3 × 5 =