Seitsemän askelta heräämiseen

Olen monesti kertonut ensimmäisen kohtaamiseni oliiviöljyn kanssa. Silloinen poikaystäväni, myöhemmin mieheni, toi minulle – omasta mielestään –  aarteen, ison kokispullon täynnä oliiviöljyä. Öljyn vihreänruskea väri ja etiketin punavalkoisuus riitelivät rajusti keskenään. Pullo näytti hyvin epäilyttävältä enkä ymmärtänyt mihin sitä voisi käyttää. Niinpä piilotin sen keittiön alakaappiin, siivousvälineiden taakse perimmäiseksi. Sinne muiden outojen aineiden joukkoon. Sitten koitti …

Lue lisää

Hyvän extra virginin salaisuus

  Onko sinulle käynyt niin, että seisot kaupassa oliiviöljyhyllyn edessä etkä tiedä mitä valita? -” Pää surisee – pitikö sen olla neitsyttä – mikä outo sana tässä yhteydessä – ja mitä se extra-sana siinä tekee – jos joku on neitsyt niin eikö se sitä ole ilman extraakin – vai voiko olla vähän vaan neitsyt, ihan …

Lue lisää

Äijäpunajuuret uunissa pinjansiemenien kera

Aina kun siivoaa nurkkiaan löytää jotain kiinnostavaa. Järjestin kirjastoani, paiskasin pois osan ja nostin pinon löytöjä keittiön pöydälle lähempää seikkailua varten. Sellaisia, joita en muistanut omistavanikaan. Dimitris Skarmoutsosin keittokirja oli niistä suurin ja painavin. Väreiltään mustin. Kannessa tatuoidut kyynärvarret torjuvassa asennossa. Ihan selvästi äijille tarkoitettu. Kirjassa oli kuitenkin kiinnostavia reseptejä ja jopa vihannesosasto. Sieltä poimin …

Lue lisää

Rosmariinimaksaa kreetalaiseen tapaan

Tämä on vanha kreetalainen perusresepti, jolla heikosti säilyvä tuote ennen jääkaappien aikaa saatiin säilyväksi. Olen jopa kuullut yhdeltä ravintokemistiltä, että hän opinnäytetyössään selvitti syyn. Säilyvyyteen tarvitaan neljä asiaa: oliiviöljy+viinietikka+rosmariini sekä lämpö. Sama ohje käy myös kalalle ja etanoille. – n. 300 g naudan-/vasikan tai lampaanmaksaa – 4-5 rkl oliiviöljyä (tämä on varovainen suomalainen määrä) – …

Lue lisää

Miten saat lomasta irti enemmän?

– netistähän kaikki löytyy…. ihanko totta, löytyykö todella? Lomalle lähtevän toivelista on pitkä: lepoa, rauhoittumista, rentoutumista, rusketusta, hemmottelua, palvelua, helppoutta, edullisia ostoksia. Että voisi vain olla miettimättä mitä tekisi, että hyvä ruoka olisi käden ulottuvilla, sen kun vain napsuttelisi sormiaan niin virvoittavat hellejuomat kävelisivät eteen. Petymme helposti ellei uusi kulttuuri ei heti paljastakaan parhaita puoliaan …

Lue lisää

Aurinkoinen appelsiinihillo pimeään aamuun

-” Tässä lääkettä pimeään aamuun!” Näillä saatesanoilla sain vuosia sitten tämän reseptin Avdún kylässä asuvalta ystävättäreltä. Avdú tunnetaan appelsiineistaan. Onhan noita appelsiinikyliä saaren länsipäässä useita, mutta itäpäässä, jossa Avdúkin sijaitsee, vain muutama. Ystävättären ovelle ilmestyi viikottain useampia kassillisia ja ämpärillisiä appelsiineja. Kerran naapuri oli myös antanut reseptin, joka nyt siis on kulkeutunut Suomeen. Kas näin: …

Lue lisää

Suklaakakku, joka ei ole suklaata nähnytkään

Suklaakakku ilman suklaata

Kävimme syksyllä talvimatkailumahdollisuuksia etsiessämme  aivan ihanassa Villa Kynthia-huoneistohotellissa  suuren männyn alla keskellä Panormon kylää. Hotellin emäntä Korinna Miliaraki kattoi meille kakkukahvit. Suklaakakulta se maistui ja me ihastuimme! Näin hyvää! Lopuksi Korinna paljasti, ettemme suinkaan saaneet suklaakakkua vaan johanneksenleipäpuun jauhoista tehtyä. En oikein uskonut aistejani ja pyysin reseptiä. Kas tässä: Näitä tarvitset – 3 munaa – …

Lue lisää

Mustan perjantain tarjous!

  Sinussa elävälle löytöretkeilijälle nyt oihittamaton tarjous! Kaikkia Ihana Kreetan kirjoja myydään nyt seuraavat neljä päivää alennetuin hinnoin! Tartu tilaisuuteen ja hanki nyt joululahjat itsellesi ja kavereille! Opaskirja Ihana Kreeta- läntinen Hanian alue NYT 29,90 (normaalihinta 36,90) Kreetalainen keittokirja NYT hintaan 21 €,  normaalisti 27,00 €. Koko kylän pidot  NYT hintaan á 27,00 Pyhät pässit …

Lue lisää

Kreetalainen hedelmäkakku jouluajan herkutteluun

Valkoisten vuorten kakku

Perinteiset kuivat kakut ovat palanneet takaisin trenditietoiseen keittiöön. Kaivoin koneeni uumenista suosikkini, vuosia sitten Vamosissa saamani reseptin fanurópitasta, Fanurioksen kakusta. Siellä sitä on ollut tapana leipoa silloin kun jotain on kadonnut. Pyhä Fanurios sitten faneróni eli näyttää missä kadonnut piileksii. Reseptissä yhdistyy Välimeren hedelmätarhojen runsaus ikiaikaisten maustekaravaanien aarteisiin. Minusta tämä kakku on niin mainio, että …

Lue lisää

Miten oliivista tulee öljyä?

Kun oliivit on poimittu – Tämän tarhan sato säkeissä laskettuna on tänä vuonna vain puolet tavallisesta, sanoo Nikos, tarhan isäntä. – Sellaiset 45-50 säkkiä olisi normaali määrä, mutta nyt on vain 22 säkkiä. Lasken, että siitä tulisi noin 120 kiloa öljyä – pianpa sen nähdään –  lisäsi hän ja lähti kuormansa kanssa kohden oliiviöljyerottamoa, jonne …

Lue lisää

ILMAINEN TOIMITUS!

Saat tilaukseesi ilmaisen toimituksen, kun kirjatilauksesi loppusumma on vähintään 40€!